Kolme Helsingin suosituimmista käyntikohdista ovat kirkot, joista kaksi on katedraaleja ja kolmas on modernin arkkitehtuurin maamerkki. Uspenskyn ortodoksinen katedraali nousee dramaattisesti sataman itäpuolen yläpuolelle, ja sen 13 vihreää päätä sijaitsevat tornit päättyvät kultakupoihin. Tämä on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko, jonka sisätilat hehkuvat kullalla, kuvakkeilla, risteillä, alttarilla ja monimutkaisesti sisustetuilla kaareilla. Katedraali palvelee Helsingin suurta venäläistä väestöä, ja vierailijat ovat tervetulleita. Suoraan sataman takana sijaitsevalla kukkulalla ja yhtä näkyvä maamerkki Helsinkiin merelle lähentyville, valtava uusklassinen luterilainen katedraali on niin lähellä ja niin suuri, että näyttää olevan seisovan sataman edessä olevien rakennusten katolla. 1800-luvun alkupuolen katedraalin korkea vihreä kupoli ja leveät portaat muodostavat Senaatintorin majesteettisen keskipisteen.